22 Ekim 2008

Teşekkürler Fenerbahçe

Arsenal'i Türkiye'ye getirdiğin için teşekkür ederiz Fenerbahçe.

Beşiktaş dandik bir Ukrayna takımından fark yerken, Galatasaray Rumen takımı karşısında hezimete uğrarken, sen de gidip dünya devleriyle oynuyorsun. Rezil oluyorsan da Arsenal'e oluyorsun. Önemli değil. Ben bir Beşiktaş'lı futbol sever olarak Besiktas - Kharkiv maçını izlemektense Arsenal - Fenerbahçe maçını izlemeyi tercih ederim... Bugün fark yersin yarın yenersin, önemli olan bu seviyede daima var olabilmektir.

Hepsi bir yana, futbol bilgisi kıt ülkem insanına Arsenal'i tanıttığı için teşekkür ederim Fenerbahçe'ye. 3 hafta önce "hücum gücü kısıtlı", "fazla gol atmıyor" dedikleri Arsenal için, bugün Avrupa'nın en ters takımı diyor yorumcular...

Suç değil, öğrensinler... Öğrensinler de illa bir Türk takımıyla eşleştiklerinde değil de, futbolu bilmek, daha doğru anlamak için Arsenal'i de bilmek gerektiğini düşünüp öğrensinler...

Bu tarz bir futbolun stoper çıkar - forvet sok, önde bas - arkaya yaslandan öte bir düşünce yapısı gerektirdiğini anlasınlar. Rakipte isimler önemli değilken, 11'de stoper bile yokken Aurelio'ya, Deivid'e ağlanmaması gerektiğini anlasınlar.

Arsenal bugün Türk takımı olsa, saygı duyulmayacak bir takım olarak algılanacağını kabullensinler ve bu sığ seviyeyi tesbit etsinler. Onların algısındaki "10" numaralar, yıldız oyuncular yok tabi Arsenal'de. O takıma bir paşa lazımdır zaten. Bu Almunia kim? Denilson'dan ön libero mu olur? Walcott tecrübesiz, bu maçları kaldırır mı? Büyük takım tek forvetle oynar mı kardeşim? Wenger Fenerbahçe'den korktu...

Hala kalkmışlar, teknik direktör değişikliğiyle İngiltere'den beraberlikle dönülebileceğinden bahsediyorlar. Siz kimsiniz kardeşim, bu burnu büyüklüğünüzü geçen seneki çeyrek finale mi bağlamalıyız? Daha bir saat önce rakip sıkmamış 5'te bırakmış, bir saat sonra neyin cesaretidir bu? İngiltere'de 6 olunca Aragones'e sallamak kolay tabi. İşler iyi gidince Aziz Yıldırım, kötü gidince Aragones, kötü gidince Skibbe, Sağlam, Gerets, Zico... Her defasında hezimete uğrayan bizim futbolu yorumlayış biçimimiz oluyor biz hala Maldonado'larda, Aragones'lerde geziyoruz.

Alın işte Arsenal size. Bize bir hayat görüşü sunmuş. Belli planları, prensipleri, sistemleri var. Kısa vadeli - uzun vadeli... Saha içi - saha dışı... Wenger'in yetkileri belli, karmaşası yok. Eboue'nin yetkisi belli, Fabregas'ın görevi belli, Almunia'nın topu eline aldığı an göz göze geldiği adam belli.

Bu dünyada Chelsea bize bir şey sunar, Liverpool başka bir şey sunar... Bu takımların büyük takım olma özellikleri dışında bir "söz" leri vardır bize. Dünyada Maldini'nin hala oynayabileceği tek takım Milan'dır. Maldini de Milan'da hala oynayabildiği için Maldini'dir. İstikrardan bahseder bize Milan...

Parayla bunu satın alamazsınız. Bu akıldır. Bu yönetsel beceridir. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın bir an önce bunu anlaması lazım. Bugün 20 milyon euro ödeyip Guiza'yı alırsınız, galip te gelirsiniz önemli değil. Önemli olan bize ne söylediğinizdir...

Arsenal geçen sene de bize bir şeyler anlattı. Bu sene de devam ediyor. Hadi bu seneyi geçtim, Fenerbahçe başarılı olduğu geçen sene ne anlattı bize? Mesajı neydi? İstikrar mı? Bütünlük mü? Paylaşım mı? Gençlik mi? Tecrübe mi? Hepsi mi? Hiçbiri mi?

İşte, cevap hiçbiri olunca, Aurelio'yu kaybedip Avrupa sıralamasında 35 sıra düşüyorsunuz...

17 yorum:

  1. Mükemmel bir yazı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ya tamam da şimdi birşey dicm ben. güzel oyun şu bu. yalnız başarı nerde bu sene kupa kanacakmısınız ligde yada avrupada. wenger yıllardır geleceğin takımını kuruyor. ne gelmez gelecekmiş bu anasını. geleceğe dönüşe döndünüz be. yıllardır hep geleceğin takımı hep genç yıldızlar. oldu olacak michael j fox u alın bari. geleceğe dönüş 4. arsebe wenger prodakşın.

    size şunu diyeyim gene kuapa alamazsınız siz. kayserinin 4-1 yendiği takımı 5-2 yeniyorsunuz. tabi kayseriyle sizi aynı potaya koymuyorum da böyle laf ebeliğine gerek yok. yok mesajmış yok bilmenmneymiş. daha öncede dedim taraftar müzedeki kupaya bakar.

    alt tarafı ahı vahı kalmamış feneri 5 lediniz. mesaj falan görmüyorum ben. gelin mesajınızı old traffordta verin bakalım. yada mayısta ş.ligi finalinde görelim şu mesajı. o zaman da geleceğin takımı demeyin.

    YanıtlaSil
  3. arsenal şu anda parasızlıktan yakındığı için yetiştirip satmayı öncelikte tutan bir takım. o nedenle şu aralar sportif başarı konusunda klübün kendisi de pek iddialı değil, o yüzden "hadi cl şampiyonu olun da görelim" tarzı yorumlar takımın vizyonunda bu tarzı bir hedef yer almıyorken saçma kaçıyor biraz. bu kadrodan her sene yüksek fiyatla satılacak futbolcular olacak, ve bir kaç sene sonra arsenal tekrar premier lig'in favorisi olarak bakılan bir takım olacak. ekonomik açıdan doğru zamanı bekliyorlar sadece izlediğim/takip ettiğim kadarıyla.

    saygılar..

    YanıtlaSil
  4. para sıkıntısı çekiyor dediğin takım flamini ve hlebin boşluğunu doldurma için wengere yüklü bir parayı verdi. emiratesi nasıl yaptılar. taşeronlara veresiye mi. arsenal mi parasız ???

    güldürmeyin adamı ya. parasız takımmış

    YanıtlaSil
  5. bahsettiğin stadın adı neden emirates bir araştır istersen. emirates'ten yaklaşık 100 milyon pound alındığı için 15 sene boyunca emirates olacak stadın adı, stadın maliyetinin üçte biri bu şekilde çıktı zaten. wenger'e yüklü para verildiyse neden o bölgeye adamakıllı transfer yapılmadı da hala denilson gibi gencecik çocuklar oynuyor orada? neden paf takımı sayılabilecek bir takım çıkıyor maçlara? bahsedilen takımın yaş ortalaması 23 civarlarında seyretmekte, dikkat..

    ayrıca tüm ingiliz takımlarının şu aralar mali batakta olduğu apaçık ortadayken, en azından bulunduğu ekonomik durumun bilincinde bir planlamayla işin içinden çıkmaya çalışan arsenal'e neden böyle bir tepki gösterilmekte anlamak mümkün değil.

    YanıtlaSil
  6. mesele ekonomi değil. arsenal de dediğin kadar batık değil. yıllardır aynı terane. gençler şöyle gençler böyle. liverpool gibi sıkıcı top oynayan takımdan 4 yerken nerde gençler. hull city ye fulhama yenilirken. arsenalin güzl oyununu hepimiz beğeniyoruz ama sonuç her zaman hüsran oluyor.

    hem tepki falan yok. demek istediğim. ahı gitmiş vahı kalmış bir takıma 5 atınca milletin ah arsenal şöyle vay anasını wengere bak diye methiye düzmesi. arsenal zaten böyle yllardır . güzel oyun sonuç yok. arsenal bu maçta gher zaman oynadığını oynadı fazlasını değil. abartmayalım

    YanıtlaSil
  7. zaten 2 takımın son haline kadrosuna vs vs. bakınca 2-5 anormal değil. benim kıl olduğum mesele millet arsenali rıdvan gşibilerden duyuyor. yok gol sıkıntısıymış yok bilmemneymiş. 5 tane atınca wenger dahi arsenal geleceğin takımı. bu gece izlediğimiz arsenal yıllardır aynısı. ortada değişik bir durum yok. mesaj kaygısını bilemem. mesajdan çok başarılar önemlidir. büyük takımı büyük takım yapan da maisindeki kupalardır. arsenal gene böyle güzel göze hoş gelen futboluyla takdir toplar ama kupa toplamaz. parasal açıdan ben maliyecisi değilim kulübün ama adamlar isterse flamininin yada hlebin yerine şöyle 15-20 milyonluk transfer yapacak potansiyele sahiptir. hiç te öyle gençleri yıldız edip satalım amacında bir kulüp değil. hani utanmasanız doğu bloku ülkesi takımı yapacaksınız arsenali. hani dinamo zagreb gibi kızlyıldız gibi falan. ama yapmıyorlar. o mesele değil. teknik direktörün bir tarzı düşüncesi. ama yıllardır böyle giden bir kulübe bir maç sonra vay efendim diye methiyeler düzmek bilmediğini gözterir. valla arsenal yıllardır böyle aın fox tv yi digitürkü seyredin.

    amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok

    YanıtlaSil
  8. arsenal'in bu gece saçmasapan bir futbol oynadığını düşündüğümden, o ithamı pek üzerime almadım şahsen ben. kulüp yöneticileri tarafından da dile getirilmiş bir açıklama benim burada yazdığım, adamlar mali açıdan iyi bir durumda olmadıklarını açık ve net bir şekilde söylüyorlar. bu da doğal olarak takıma yapılan transfer/takımdan yollanan yetenekler arasında orantısız bir fark oluşmasına yol açıyor. yoksa bu takımın eksikleri belli, şu an sağlam bir önliberosu olsa ve beklerinde iki tane daha sağlam isim olsa şampiyonluğa oynayacakları yine belli. arsene wenger aynı tarzı kullanarak bu takıma premier lig'de tarih yazdırtmadı mı daha bundan 4 sene önce? avrupada hiç bir zaman başarılı olamadıkları bir gerçek, ama arsene wenger'in zamanında bu takıma yaşattığı başarılar da bir gerçek, hani biz millet olarak hep geçmişte yaptıklarımızla övünürüz ya, o hesap.

    eğer bu kadroya arsenal para harcarsa başarılı olması garanti. harcamazsa da taraftarları "güzel oyun"a kalır ancak.

    ha benim takımım arsenal gibi futbol oynamaya çalışsın da başarılı olamasın, razıyım o ayrı konu.

    YanıtlaSil
  9. ben arsenalin o kadarda mali yönden sıkışık olduğunu sanmıyorum. dediğim gibi sezon başında wengere yüklü bir para sunuldu yönetim tarafından. transfer yapması için. kayıplar ise gilberto flamini ve hleb. ama yapılmadı. yani 20-30 milyon euroyu transfer bütçesi olarak ayırabilen bir tkım o kadarda kötü gariban değildir. aslında konu maliyet ekonomi falan değil değil.

    yıllardır aynı olan arsenali millet bilmediğinden eh tabi 5 golü birarada görmenin de etkisiyle yere göre sığdıramıyor. anlatmak istediğim bu. ayrıca son 4 yıldır bu takımın kupası yok. ligi mancester ve chelsea alıyor. avrupada ise ilginç bir şekilde liverpool en başarılı ingiliz ekibi. bu durumda şunu sorarsam yanlış mı. yetenekli gençler bulunup takıma kazandırılıyor. ama kupayı alanlar başka. o zaman bir yerde bir aksaklık var sanırım. tarih kazananları yazıyor beğensekte beğenmesekte. yaş ortalamasını yada bilmem kaç milyonluk guizayı değil. bu sözüm de tüm kulüpler için

    YanıtlaSil
  10. arsenal'in temel problemi bence belli bir seviyeye getirdiği oyuncusunu elinde tutamamasıdır. gilberto, senderos, hleb wenger'in isteğiyle gittiler ama flamini'nin kalması için çok çaba sarfedildi başarılamadı. problem burda.

    YanıtlaSil
  11. ferguson sana sözüm yok sizide gördük burada 3-0 yenilip gittiniz. mesele kayseri karşılaştırmasıysa. ben direkt sizi karşılaştırıyorum. Tuncay 3 manu 0

    YanıtlaSil
  12. aaa ortalık alevlenicek :) tunçay attı 3 olduuuu :P

    YanıtlaSil
  13. çok mantıksız yorumlar dolaşıyor ortalıkta . arsenalin basarısız olduğunu nasıl iddia edebiliyoruz anlamıyorum son on yılınaa baktığınız zaman ingiltere liginde iki şampiyonluk her sene min cl de ceyrek final uefa kupası finali cl finali fa cuplar muhteşem bir stat ..ayrıca arsenal her daim futboluyla keyif veriyor yani benim takımım evet ya yenilsede kupa alamasada haysiyet sahibi bir takım ve bunu hem saha içinde hem de saha dışında gösteriyor..

    gecen sene man u celsi den daha mı iyiydi sanmıyorum.. evvelki sene milan daha mı iyiydi liverpuldan finaller birazda kısmet işi..
    ayrıca ben tinagırların böyle gelip fenere portoya liverpula milana şaplak atmalarına bayılıyorum.. ama jessie sonuna kadar haklı arsenal yetiştirdiği oyuncuyu tutamıyor gerek para gerekse illa cl şampiyonu olayım demediğinden ... gecen seneye bi bakın şampiyonluk nasıl kaçtı ben halen anlamaya çalışıyorum..

    YanıtlaSil
  14. valla alex senin "hani nerde kupalar" muhabbetinin bir mantığı yok bence.şunu anlayamıyorsun arsenal kupa toplamaya çıkmıyor.man utd gibi kupa alamazsa "alamıyorlar artık" denmiyor.bu takım henry'yi kaybettiği zaman bile ayakta kalıyorsa 19'luk 20'lik gençlerle dünya'nın en disiplinli futbolunu oynuyorsa önemli olan gümüşler değil yeşil zemindir.kupa dediğin gelir.bi sezon iki sezon sonra onlar da gelir.gelmezse o da önemli değil.futbol için futbol oynuyor bazıları ve bazıları da sadece futbol için futbol izliyor.bilmem anlatabildim mi?

    YanıtlaSil
  15. @the gunners

    iskaladın aslanım. ben zaten fenerbahçeliyim. tuncay attı 3 oldu ben de diyordum. türkiyede fenerbahçeliyim. onun dışında ingilterede avrupada dünyada her nerede yaşanıyor ve yaşatılıyorsa manchester unitedliyim.

    ayrıca futbol asla futbol değildir gibi laflara karnım tok. bana bunlarla gelmeyin. her taraftar takımının kupa almasını ister sonuçta değil mi. hele ki arsenal mancester yada barcelona bayern milan giib kulüpler.

    YanıtlaSil
  16. tamam ferguson sen arsenal taraftarı olmadığın için bizi anlayamazsın. zaten bu kafada olan biri asla Arsenal'i anlamaz ve de tutamaz. bizde sana laf anlatmaktan bıktık. sen kupalara bak övün. biz oynadığımız futbolu sevelim tamam mı?

    YanıtlaSil
  17. ayrıca futbol asla futbol değildir gibi laflara karnım tok. bana bunlarla gelmeyin. her taraftar takımının kupa almasını ister sonuçta değil mi. hele ki arsenal mancester yada barcelona bayern milan giib kulüpler.

    arkadaşım "futbol asla sadece futbol değildir" diyenler o kupaların peşinde divaneler.futbolu oynamaya çıkan adamlar oynamanın.yine söylüyorum arsenal kupa alacaktır.alamazsa da bir önemi yok.nokta.

    YanıtlaSil