22 Ekim 2008

Arsenal V Fenerbahçe (Transfer Stratejileri)

Arsenal ve Fenerbahçe’nin 2004’ten bu yana izledikleri transfer harcamalarına bakalım önce. bu rakamlar takımın alışlarıyla satışları arasındaki farkın rakamlarıdır.
2008-2009
Fenerbahçe: -19,500
Arsenal: -150

2007-2008
Fenerbahçe: -8,450
Arsenal: +18,750

2006-2007
Fenerbahçe: -11,200
Arsenal: + 3,475

2005-2006
Fenerbahçe: -9,200
Arsenal: -17,770

2004-2005
Fenerbahçe: -16,850
Arsenal: -3,085

Yani özetle, hiçbir sezon Fenerbahçe artıya geçememiş. Devamlı bir zarar var. Birileri gidip her sezon Roberto Carlos, Guiza forması alıyor da bu rakamlar pek ortaya çıkmıyor. Ya da önemsenmiyor. Biz eğer müşteri olarak görülüyorsak, para ödediğimiz şirketin kar etmesini, bizim ödediğimiz keyfi ücretler dışında kendini var edebilmesini, artı değer üretmesini beklemek hakkımız değil mi?

Dünya takımı denen Arsenal'in bu sezon toplamda kasasında oluşan hasar sadece 150.000 euro. Birileri gitmiş, birileri gelmiş ve bu meblağ harcanmış.

Bu beş senede Fenerbahçe'nin oyuncu satımlarından sonra kasasından çıkan para;65 milyon euro. Yani Kezman'ı almış sonra onu satıp Guiza'yı almışsınız, Appiah'ı alıp sonra satmış başkasını almışsınız. Bu oyuncu değişimi sonucu 65 milyon euro harcamışsınız. Peki bu dönemde Arsenal ne kadar harcamış? harcamamış kasasında 1 milyon euro fazladan eklemiş.

Yani son beş senede fenerbahçe 65 milyon euro zarar, arsenal 1 milyon euro kar etmiş. Bu dönemde Arsenal Premier League'de şampiyonluk için mücadele vermiş, Şampiyonlar Ligi finali oynamış. Fenerbahçe kendi liginde 2-3 kez şampiyon olmuş, 1 adet de şampiyonlar ligi çeyrek finali var.

Aziz yıldırım'ı eleştirelim. ama doğru eleştirelim. Roberto carlos kötü oynuyor diye değil, yanlış transfer stratejisinin ürünü olduğu için eleştirelim. Arsenal ve Fenerbahçe arasındaki bu dengesizlik, bu abukluk bu sene oluşmadı ki. tek sebebi de Guiza transferi değil.

Şimdi Fenerbahçe'nin gerçekten problemi Josico ve Maldonado transferleri mi? Arsenal'in bizden çok geliri var. Dünyanın her yerinde de forması satılır. Fenerbahçe'yle bir olur mu? Ama adam zirveye oynayıp artı değer üretiyor. İşte bu bir mesajdır almak isteyene.

Ben Roberto Carlos, Appiah, Anelka, Kewell, Lincoln, Baros transferlerini eleştirirken beni deli ilan edeceksiniz, futbolun tek doğrusu sizinki sanacaksınız sonra bu saydığım oyuncularla Avrupa'nın en dandik takımlarına yenilince teknik direktöre sallayacaksınız. İşte bu iki yüzlülüktür.

sen Juventus'tan büyük müsün ki Appiah'ı oradan alırsın? Adam buradayken aklın neredeydi? Arsenal, Chelsea neden dünyanın en büyük sol beki Carlos'u almaz da sen alırsın? Sen kim oluyorsun da ekonomik büyüklük taslıyorsun?

Sen olsan olsan Katar'dan önceki son durak olursun. Bir liverpool'u eğrisi doğrusuna getirir yenersin, dönüşte 8 yersin. Bu anlayışın dönüşte 8 yememesi mümkün değil.

Bütün yazımın temeli de şudur; Abou Diaby Fransa'nın ücra köşesindeki bir mahallede top oynarken mi keşfedildi sizce? Alakası yok. çıktı Fransa ligi'nde oynadı, potansiyeli olduğunu ortaya koydu. Wenger güvendi de aldı. Bunun için Afrika'da dolanmaya, bilmem kaç kişilik ekipler kurmaya gerek mi var. Fransa ligi'nin maç özetlerini izleyen her futbol sever oradaki yıldız adaylarını üç aşağı beş yukarı görür. Önemli olan o yıldız adayını alabilme iradesini göstermektir.

Fener diaby'e talip olsa hemen çıkarlar; bu kim, hangi takımlarda oynamış, kariyeri yok derler. Elbet 20 yaşındaki oyuncunun kariyeri olmaz... Bazıları da çıkar "Diaby de Türkiye'ye kolay gelmez ama" derler. Bok gelmez, niye gelmesin. Diaby gelmezse Alexandre Song gelir, o gelmezse Denilson gelir.

Önemli olan, bu iradedir. Başka bir şey değil.

Bu maç bize bunu anlatıyor. Zaten arsenal bütün dünyaya bunu anlatıyor ya o da ayrı konu.

18 yorum:

  1. Güzel yazı, güzel tespitler, tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler Jessie bir kez daha bizim ve dünyadaki bir çok kulübün gözüne soktun sistemi. ama bizde olmaz böyle şeyler. adamlar 12 hafta önce demediklerini bırakmadıkları Feldkamp ı yardımcı olarak getiriyorlar. yönetcilerin bu tutarsız hareketleri ve ikiyüzlülüğü, antrenörlerinde kovuldu arkasından küfürler edildiği yere hemen gelmiş olmasının yüzsüzlüğü olduğu sürece bizde böyle birşey olmaz.

    YanıtlaSil
  3. b,r futbolsever olarak maliyetin bu kadar düşünülmesini pek doğru bulmuyorum açıkçası. yani kulübün kaasından ne çıkmış ne girmiş falan. tabi bazıları için önemlidir . bişey diyemem.

    bu arada son 5 yılda fenerin 3 arsenalin 0 lig şampiyonluğu var. o kısım muallakta kalmış. :)

    YanıtlaSil
  4. arsenal'in rakibi manchester,liverpool, chelsea.. fenerin galatasaray,sivas,manisa,beşiktaş.

    alex'cim benden manchester united'ı, liverpool'u küçümseyici bir kelime duyamazsın. sewmesek te saygı duyuyoruz

    YanıtlaSil
  5. bak hocam tutturmuş gidiyorsun bir kupa. türkiye ligiyle premier ligi de bir tuttun bunun uğruna helal olsun.

    İngiltere En Üst Lig Kupası
    Arsenal - 13
    Man U - 17
    Liverpool - 18
    Chelsea - 3

    FA Cup
    Arsenal - 10
    Man U - 11
    Liverpool - 7
    Chelsea - 4

    Carling Cup
    Arsenal - 6
    Man U - 6
    Liverpool - 7
    Chelsea - 4

    yani kupa kupa diyorsunda arada 5 kupa fark var be. yani yüzyıllardır paralar harcayıp binlerce transfer yapıp yaratabildiğiniz fark sadece 5. bu farkı harcanan paralarla oranlarsak utanmanız lazım. adamlar para harcamadan bize niye bu kadar yakınlar diye. boşbeleş konuşmaktan vazgeç bence.

    YanıtlaSil
  6. jessi ciğim benden de arsenali küçülten hakaret eden bir laf duymazsın. hatta tersine sık sık arsenalin futbolunu beğendiğimi ifade ettmi. hernekadar wengeri ve tarzını sevmesem de..

    bu arada arsenal'in rakibi manchester,liverpool, chelsea.. fenerin galatasaray,sivas,manisa,beşiktaş. derken acaba itiraflar denizinde mi yüzüyorsun jessie :))

    YanıtlaSil
  7. valla the gunners ingilterede futbol 1863 te başlamış ben ingiliz futbolunu ve man unitedi 1993 ten beri takip ediyorum. o kadar tarihe girip uçmalayalım. o zaman ben de şunu derim.
    şampiyonlar ligi
    manchester 3 (1968 1999 2008)
    arsenal 0

    kupa saplantılı değilim.

    neyse esas sorumu soayım. tamam arsenalin jessinin dediği gibi bir tarzı var. futbolu akıcı göze hoş. ama bu sene gene kupa alamazsanız demeyecek misin. bu takım daha fazlasını hakediyor diye.
    en azından bu çocuklara bir lig ykışır demez misin.? benim açımdan futbol denge oyunudur. genç ler yıldızlar yeteneksiz olup yeteneksizliğini mücadelesi ile kapatanlar ve kulübün sembol isimleri. meseşa biz de giggs real li raul vs vs.
    biz de sembol admalar var
    genç yetenek var.
    tecrübeliler var
    kazmalar var. john o'shea mesela. kazma mazma ama severim irlandalıyı.

    siz de sadece gençler. sonuç ? eh o da ortada zaten ?

    YanıtlaSil
  8. eh tabi birde sir alex ferguson baba ve cikleti var.
    ferguson rules mourinho sucks :))

    YanıtlaSil
  9. ayrıca the gunners sen kupalarına biz güzel oyuna bakalım demişsin. benden yana sorun yok. ama biz de güzel oynayan bir takımız. dünyanın şu anda en iyi futbolcusu bizde. ronaldo. yakında ödülü de alacak zaten. en büyük teknik direktör de bizde. her zaman heryerde en büyük manchester yani.

    ya arsenal - manchester maçı kaçıncı hafta tarihi bilen varsa yazsın. şimdiden tşk.

    YanıtlaSil
  10. manu maçı 2.fenerden hemen sonra :) 2.maçta fark kaç olur diye bakmıştım ama sanırım fark olmayacak. manu maçı için yedek takım çıkabilir bahçeye.

    YanıtlaSil
  11. tamam kupa, şampiyonluk elbette başarının en önemli kıstasıdır. ama uzun yıllardır arsenal avrupa kupalarında en üstlerdeyken manchester united'ın geçen sene dışında çok erken turlarda veda ettiğini görüyoruz. geçen sene manchester united'ın şampiyonlar ligini alma ihtimali arsenalden fazla değildi. biri alacaktı manchester aldı. bu arsenal'in yanlış yolda olduğunu falan göstermez. önemli olan dewamlı oralarda olmaktır. hele şampiyonlar ligindeki takımlar arasında fark yok. 1-2 hakem hatasıdır arsenal'in liverpool'a elenmesini sağlayan. gerçekten analiz etmek istiyorsan youtube dan izle iki maçı. hakemin vermediği ve verdiği penaltılara bak. ben bu detaylarda da değilim. ama geçen seneden örnek vereceksek geçen senenin gerçeği de budur.

    YanıtlaSil
  12. 4-2 yenildiğiniz maçı seyrettim. fener chelsea maçından sonra banttan vermişlerdi. hakem hatasıkonusuna girmeyi sevmiyorum konu fenerbahçe yada mancester olsa bile. mesela the gunnersin hull city maçından sonra hakemden yakınmaıs vard. ben de " hata bugün size yarın bize " demiştim.

    yalnız esas cevabı bekliyorum ikinizden de. arsenal bu sene de kupasız kapatırsa bu gençler daha fazlasını hakediyor diye en azından kalbinizde inceden bir sızı olmaz mı ? arsenalle ilgili fikrim şu. iyi takım çok iyi hem de ama işler kötü gittimi toparlanamıyorsunuz. bir de ben dün arsenali pek beğenmedim. mesela alex 4-5 harika pas attı guizaya. acaba stoperlerin eksikliğinden midir. yani sagna gallas oynasa o pozisyonları verir miydiniz ?????????? önemli bir konu bu.

    YanıtlaSil
  13. inşallah yedek çıkar arsenal. valla çok fena rezil oluruz gollleri sayamayız yoksa.

    YanıtlaSil
  14. jessie,

    uzun zamandır ekşi'de hayvan aradan entrylerini takip ettiğim bi adamsın. aşağı yukarı 4-5 aydır. çok kez "ne diyo bu adam ya" dediğim oldu, gerçekten de "bu benim düşüncem" denilmesi gerektiği konularda müthiş mantıklı açıklamaların oldu, gerçekten haksız olduğun konuda da gereken cevapları aldın zaten, ki bu konular da iki üç taneyi geçecek cinsten değildi, misal şu an aklıma bir tek cristiano ronaldo geliyor.

    yine de ne olursa olsun düşüncenin arkasındasın, sıradan değilsin biliyorsun olayı. eleştirdiğin şeyler bir gün yüzümüzde patlayınca nazikçe de diyosun "ben demiştim" diye. açıkça söyliyim, bundan önce de yazmıştım bloguna bir kez anonim olarak. şimdi de söyliyim. düşüncelerinin önemli bi bölümünü mantıklı bulmuyorum, ama hemen hepsine saygı duyuyorum ve düşünceni destekleyiş biçimini takdir ediyorum. senin mantalitende adamlar lazım bu ülkeye.

    YanıtlaSil
  15. ferguson sana cevabı veriyorum. biz taraftar olarak (en azından ben) hiçbir sezona, hiçbir kupaya, hedefi kupa göstererek başlamıyoruz.biz başarıyı kupada gören bir grup değiliz. biz sezon başlangıcına yaklaştıkça yine pas şovları yine organize atakları atılan güzel golleri hayal ederek bekliyoruz sezonu. bu yüzden dünyanın en güzel futbolunu oynayan senin deyiminle kupasız takımını destekliyoruz. ve inanıyoruz ki bugün olmasa yarın bunun meyvesi alınacaktır. galiptir bu yolda mağlup diyoruz.

    kupa sevdalısı, şampiyonluk sevdalısı olsaydık Lyon'u tutardık. aslında bakarsan Arsenal ile Lyon yakın düşüncedeler. onlarda genç oyuncular yaratıp satıp duruyorlar. fransada rakip bulamadıkları için her sene şampiyonlar. ben sayamadım sanırım 7 kez şampiyon oldular üstüste. ama Lyon, Arsenal kadar güzel oynamıyor. bu yüzden biz kupa kazanmayan ama güzel futbolu tercih eden bir grubuz.

    YanıtlaSil
  16. http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=205006

    lütfen bu yazıyı okuyun takımımızı güzel özetliyor.

    YanıtlaSil
  17. bugün Man U maçının özetini izledim Celtic'e karşı. ben inanmıyorum artık ya. Berbatov'un 2 golüde %100 ofsayt. neden ya neden. onların ki neden görülmeyip bizim ki görülüyor. hakemler yanınızdaysa tabi ki maç kaybetmezsiniz.

    YanıtlaSil
  18. Tesadüfen gördüm yazıyı. Tamamen katılmasam da Diaby örneğinde de çok haklı olduğunu düşünüyorum. Fransa liginden herhangi bir takımdan ön libero alsanız Maldonado'dan kötü çıkabilir mi?

    Aslında ondan çok umutluydum, duyduklarımdan dolayı, ama kulağıma fısıldayanlarda yanılmış..

    Koltuk sevdası, anı kurtarmak için yapılan planlar malesef bu tür transferleri getiriyor.

    Mustafa Denizli'nin Yusuf transferi gibi, dönemsel başarılar peşindeyiz çünkü çark böyle dönüyor..

    YanıtlaSil