21 Ekim 2008

21 Ekim 2008 Fenerbahçe V Arsenal Maçı (2-5)

21 Ekim 2008
21:45

Yayın: Tıklayınız , Star Tv

Arsenal'i takip eden futbol severlere sormak lazım Toure - Gallas - Sagna'nın üçünün birden sakatlanma ihtimali kaçtır? Bu üç oyuncu Arsenal'de oynarken kaç maç kaçırmışlardır? Gallas geçen sene -sanırım- 3-4, Toure 3-4, Sagna da 5-6 maç kaçırdı o yoğun maç temposunda. Bugün üçü birden yok. Söyleseler inanmazdım gerçekten. Bu elbette Fenerbahçe için inanılmaz bir şans olacaktır.

Arsenal'in elbette, dönen oyuncuları da var. Bunlar Djourou, Abou Diaby gibi rotasyon oyuncuları. Diaby'nin 3-5 hafta sonra 11'e girebileceğini düşünsem de bu 3-5 hafta formanın sahibi, kurulu düzenin de oyuncusu olan Denilson olacaktır. Orada, buradaki gibi oyuncu sakatlıktan çıkınca şak diye sahaya sürmüyorlar. Maç kondüsyonu, form gibi değerlerin belli bir düzeye ulaşmasını bekliyorlar. Malum, Rosicky ve Eduardo Türkiye'de oynuyor olsalardı 3 defa takımla çalışmalara başlayıp 4 defa daha sakatlanmışlardı.

Arsenal'i yakından tanımayanlar için anlatalım; Arsenal makina düzeninde oynayan bir takımdır. Elbette bu makina düzeninin içinde bireysel yetenekler de gerekli. Bu bağlamda, takımın 6 adet "as oyuncu" sayılabilecek oyuncusu var. İşte bu altının üçünün sakat olması ne kadar önemli anlayın. Bacary Sagna, Kolo Toure, William Gallas, Gael Clichy, Cesc Fabregas ve Emmanuel Adebayor altılısı. Yani savunma bloğu, ortasahanın beyni ve forvet. Bunun etrafına serpiştirilmiş oyunculardan oluşuyor Arsenal'in kadrosu.

Robin Van Persie, Theo Walcott ve Samir Nasri bu Arsenal takımının 2. vurucu timi. Geriye kalan Emmanuel Eboue, Abou Diaby, Denilson, Silvestre, Bendtner gibi oyuncuların geriye kalan pozisyonları doldurma gibi görevleri var. Bu oyunculardan Denilson ve Bendtner bugün itibariyle Arsenal 11'inde forma giymesi sakıncalı oyuncular. Henüz bu düzeylerin oyuncuları olmaktan çok uzaklar. Arsene Wenger'in yetiştirme ve ısrar prensibi nedeniyle hiç te azımsanmayacak süreleri alıyorlar. Yine 2. vurucu timden Robin Van Persie, Arsenal'in pişmesini beklediği bir başka oyuncu. Kendisi oyuncu kalitesi olarak bir sıkıntı yaşatmasa da geçtiğimiz senelerde sık sakatlanan yapısı nedeniyle bazı melekelerini kaybetmiş durumda. Arsenal'in geçtiğimiz sezon Van Persie'yi kazanmak için şampiyonluğu kaybetmiş olması ya da bunu göze alması, enteresan bir dip not olarak düşülebilir.

Arsene Wenger'in enteresan bir yönü de belli oyuncu kalıplarını sevmesi. Bu gece maçı izlerken biraz da böyle izleyin; Van Persie'de Bergkamp'ı, Adebayor'da Kanu'yu göreceksiniz. Adebayor'dan Kanu çıkar da Van Persie'den bir Bergkamp çıkarsa Arsenal zaten tutulmaz bir takım olur.

Takımın beyni Cesc Fabregas. Hleb ve Rosicky'nin yokluğu sebebiyle ortasahada dikine en iyi oynayan oyuncu konumunda. Geçtiğimiz sezon iki stoper arasından Adebayor'u kaçırmaya çalışan Cesc, bu sene bu hücum girişimini pek fazla denemiyor. Elbette Fenerbahçe maçı klasik bir İngiliz maçından farklı bir anlayışla oynanacaktır. Fenerbahçe'nin stoperlerin arkasına atılan bu tür uzun toplara dikkat etmesi gerekiyor. Uzun mesafede Edu ve Lugano'nun Adebayor'u düşürmek için bile yakalamaları zor.

Abebayor-Lugano eşleşmesi dışında bir enteresan eşleşme de; Walcott-Carlos eşleşmesi. Bu eşleşmede tecrübeyle gençlik ateşinin mücadelesini bulacağımız çok açık. Walcott dünyanın en hızlı oyuncularından biri. Carlos ta 5 sene önce öyleydi ama artık durum farklı. Yattara karşısındaki Carlos'un birinci amacı rezil olmamaktı. Bunu başardı ama Yattara da istediğini oynamıştı. Şimdi de böyle olabilir. Carlos, Walcott'a geçilmeyebilir ama bu Walcott'un istediklerini yapmasını engelleyebileceği anlamına gelmiyor.

ve Alex. Ben Alex'in futbolculuğunu çok öven bir futbol sever değilim ama şu gerçeği de ortaya koyalım; Alex, özel ilgi gösterilmediği zaman etkili olabilen bir oyuncudur. Buradan nereye geliyoruz? Arsenal, rakip bir oyuncuyu etkisiz hale getirmek için çok fazla kafa yormayan bir takım. Hep kendi oyunlarını oynamaya ve bunu daha iyi uygulamaya çalışıyorlar. Rakipte Alex varmış Gerrard varmış... Oyun sistemleri içinde bu sorunu eritmeye çalışıyorlar. Bazen de öyle bir oyun oluyor ki, hem rakip oynayabiliyor hem de Arsenal. Bu tarz bir oyun oynandığında Arsenal genelde galip geliyor ama yine de taraftarı da stresli dakikalar yaşıyor. Ben bu maçta Alex'ten iyi bir oyun bekliyorum. Aslında iyi bir oyundan öte, 1 asist veya 1 gol gibi istatistikler yakalamasını bekliyorum. Arsenal bu sezon hücuma dönük ortasaha oyuncularından çok çekti. Orta sahada Denilson ve Fabregas ikilisi her ne kadar koşu gücü yüksek oyuncular olsalar da sertlikleri az oyuncular. Stoperlerle bu ortasaha ikilisi arasına giren oyuncuların etkili olabildikleri bir takım Arsenal. Fenerbahçe kazanmak istiyorsa o boşluğu iyi değerlendirmeli.
Bunları söylemişken, eğer Aragones çift forvet ve alex gibi bir düzenle çıkarsa o Fenerbahçe pozisyona zor girer onu da belirtelim.

Arsenal'in özel bir taktik geliştirmesine gerek olmayan bir maç. Normal şartlarda 1-2, 1-3, 0-2 gibi bir skorlarla Arsenal kazanır. Sakatlıklar sebebiyle psikolojik olarak rahat olmayan oyuncular galibiyeti koruma içgüdüsüyle geriye yaslanma eğilimi gösterebilirler. Unutmayalım Everton maçında böyle bir rahatsızlık en azından maçın ilk yarısında, bariz bir şekilde gözükmüştü.

O formayı Şükrü Saracoğlu'nda görmek te güzel olacaktır.

Almunia
Eboue - Djourou - Silvestre - Clichy
Walcott - Fabregas - Denilson - Nasri
Adebayor - van Persie

21 yorum:

  1. Off jessie şaka gibisin.Fenerbahçe'nin her maçından önce; şu "son yılların en zayıf ve eksik Arsenal'i" muhabbeti yapılmasa olmayacak zaten. Fenerbahçe de ne şanslı bir takımmış kardeşim. Herkesi mi en ayıf ve eksik halinde yakalar.

    YanıtlaSil
  2. ya bu maçta fb nin kazanacağını düşünenlere sözüm. arsenal'in 3 önemli defnası Toure-Gallas-Sagna sakat yerine oynayanlar Eboue-Djourou-Silvestre. fb bir edu lugano gitti hacettepeye yenildi hatta ezildi. fbde selçuk maldonado ikilisi varkende fabregas ile denilson a iş düşeceğini pek sanmıyorum :D bu maçın kilit adamı yine Semih olacaktır. ama ben arsenalin yediğinden 2-3 fazla atacağı kanısındayım :) keyifli bol gollü bir maç dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  3. sağ bekte ebouenin sagnadan eksiği yok özellikle bu sene sagna geçen seneki formunu aratıyor.

    gallas ve toure de zaten arsenalin en aksayan bölgelerinden biri.

    song-silvestre tandemi gayet iyi bir seçim olacaktır wenger için. ama sağ beke song ortaya djorou tercihi zor duruma sokabilir arsenali.

    bunun dışında ortasaha.nasri-denilson-fabregas-walcott olucak tahminen. bu ortasahaya söylenecek birşey yok feneri sürklase eder rahatlıkla.

    burada iş adebayor ve van persie ikilisine düşüyor. bu ikili çok y etenekli ve kaliteli olmalarının yanı sıra gol atma konusunda kesinlikle bir david villa bir torres değiller. bu bağlamda adebayor ve vanpersienin kötü bir gününde olması fenerbahçe için extra bir şans yaratabilir.

    oyunun genel şablonu içerisinde fenerbahçenin en büyük şansı duran toplardan olacaktır. eğer alex gününde olursa fenerbahçe puan alabilir rahatlıkla.

    bu maç için geçerli olanlar bunlar.fenerde iş alexte biter.

    amma emirates ki maça değil alex zidane gelse fenerbahçenin şansı yok.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir analiz olmuş. Arsene Wenger'in belli tipte oyuncuları sevdiği de doğru bi gözlem. Yalnız Persie'nin Bergkamp'a benzediğini söylemek bence biraz zor.

    Bergkamp diyince akla oyun zekası ve bitiricilik akla gelirken, Persie diyince atletizm, hız, dripling becerisi filan geliyor. Pozisyon itibariyle de aralarında kısmen fark var, en azından bergkamp'ın hiç kanat oynadığını hatırlamıyorum.

    Persie için en iyi ihtimalle (Pires + Bergkamp)/3 filan diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  5. everton macinin ilk yarisinda galibeyitei korumak icin geriye yaslanmak nasil oldu anlamadim. takim ilk yariyi 1-0 yenik kapadi zaten.
    ikinci yarida sadece arsenal vardi sahada, everton atak bile yapamadi ve 3-1 kazandi arsenal.

    arsenal'in van persie'yi kazanmak icin sampiyonlugu kaybettigini nerden cikardiginizi da anlamadim. gecen sene eduardo sakatlandi ve takimin ritmi bozuldu. uzerine hleb ve flamini sakatliklari geldi. eduardo sonrasi zaten sadece 3 forvet kalmisti. adebayor, bendter ve sakatliktan yeni cikmis van persie. RVP pek etkili olamadi belki ama zaten baska adam da yoktu. bu sene bir tek vela eklendi bunlara ve RVP cok daha iyi. ama adebayor formsuz.

    aksam song, bendter gibi oyuncular ilk 11de olabilir, sasirmayalim. su an song en formda oyunculardan birisi.

    YanıtlaSil
  6. elbette sakatlıkların en büyük etkiyi yarattığını yadsımıyorum. ama rvp de geçen sene bu seneden bile kötü bir sezon geçirdi. oynadığı maçlarda arsenal ritmini düşüren, 10 kişi bir şey düşünürken başka şey düşünen bir adam profilindeydi. adeb formsuz bence de

    ayrıca everton maçında galibiyeti korumak için arkaya yaslandılar demedim. yada demek istemedim. ilk yarıda sakatlıkların psikolojik etkisiyle normal arsenal oyunu oynanmadı dedim. 2. devre sakatlıklar unutuldu bildiğimiz arsenal ortaya çıktı. ben ilk yarıdaki şaşkınlığı eksikliklere bağladım. siz başka şeye bağlamış olabilirsiniz.

    bergkamp- rvp benzetmesine gelince. ben van persie'yi sevmeyen biriyim. o yüzden oyuncu kalitesi olarak mukayese etmem. sadece forvetin hemen arkasında-yanında oynayan, sağa sola giden, uzun boylu,fizikli,hafif sarı ve hollandalı olmaları yüzünden.. yoksa bariz ki bergkamp döneminin en önemli oyuncularından biri. van persie nin böyle bir iddiası yok.

    YanıtlaSil
  7. bana kalırsa adebayor gol konusunda formsuz, oyun zekası topu taşıması pasları ile gayet formda. van persie nin dünyanın en iyi oyuncuları arasından olamamasının sebebi ise yaradılışında bir yönü çok güçlü bi yönü hafif az her ikiside krar miktarda olsaydı van persie bergkamp olurdu.

    YanıtlaSil
  8. tek ayaklı oyuncudan ancak van persie olabiliyor.

    van persie topa çok iyi vurabilen, hatta en temel özelliği bu olan bir oyuncu. ama maçta böyle bir gol, onu geçtim şut attığını göremezsiniz. çünkü top ya ters ayağına gelir, ya düzeltirken rakip basar...

    YanıtlaSil
  9. jessie o kadar kötü olsa arsenal gibi bi takımda oynamazdı. sol ayağının çok kuvvetli olmasının yanında, oyun zekası, pozisyon bilgisi ile de öne çıkıyor.

    YanıtlaSil
  10. spormax yüzündn bu sene hiç arsenal maçı izleyemedim, bugün bu takımı ilk kez görüşüm olacak bu sezon. bu maçın adamı adebayor olacak gibi bir his var içimde, fb defansı böyle adamlara fazla dayanıklı değil. 2 gol bekliyorum adebayordan, skor 4-1 diyorum. Arsenal formamı giyip geçeceğim birazdan tv karşısına. :)

    YanıtlaSil
  11. @Jessie
    Everton maçını bitiren geri 4'lüyle başlayacağını söylemiş Le Boss,JD yerine Song başlıcak muhtemelen.

    Maça gelirsek bi tane daha sakatlık olmaması en büyük dileğim.Bu yılki en büyük zaafımız duran toplara dikkat,Fener maça ayrı motive olarak çıkacak ama kalite farkı büyük,son vuruşlarda saçmalamazsak kazanırız.

    Van Persie için de çok yetenekli olduğuna şüphe yok ama sakatlıklardan çok etkilendi,ve formunu yükseltmezse Eduardo'nun dönmesine kalmadan Bendtner'e kaptırır formayı...

    YanıtlaSil
  12. dün 3-1 arsenal dedim. ilk yarıyı bildim. başka gol olmasın ben de bir müddet bahis kralı olayım.

    YanıtlaSil
  13. Rıdvan Dilmen Arsenal çok gol atamayan takım diyordu. Bu maç ona kapak olsun :D

    YanıtlaSil
  14. bu arada maçta 6 Gol atıp 6 asist yaptık :D fb hiçbirşey yapmadı ya onların yapacaklarını da biz yaptık :D

    YanıtlaSil
  15. ya the gunners maçtan önce tiri viri yapıyordun yok strateji yok mtrateji. şimdi cıvıl cıvılsın bakıyorum. ulan feneri yenmeyeni dövüyorlar dedik. kayseri 4 attı arsenal mi atamayacak. 5 az bile oldu. adamlar vallahi top oynarken dinleniyor sonra birden coşuyor. vay anam vay.

    jessie merak etme 2-3 sene sonra beşiktaş ta böyle olacak..))))

    evet rövanşı iple çekiyoruz. gunners sen strateji yap biraz. biz de tahminleri açalım. ben derim ki 5 ten az olmaz.

    YanıtlaSil
  16. bu arada arsenali beğendim. en çok ta fabregası . adam napolyon gibi yönetiyor valla takımı.

    mustafa denizli arsenal yap bizi.
    mustafa denizli arsenal yap bizi.
    mustafa denizli arsenal yap bizi.
    mustafa denizli arsenal yap bizi.

    YanıtlaSil
  17. Blogger The Gunners dedi ki...

    ya bu maçta fb nin kazanacağını düşünenlere sözüm. arsenal'in 3 önemli defnası Toure-Gallas-Sagna sakat yerine oynayanlar Eboue-Djourou-Silvestre. fb bir edu lugano gitti hacettepeye yenildi hatta ezildi. fbde selçuk maldonado ikilisi varkende fabregas ile denilson a iş düşeceğini pek sanmıyorum :D bu maçın kilit adamı yine Semih olacaktır. ama ben arsenalin yediğinden 2-3 fazla atacağı kanısındayım :) keyifli bol gollü bir maç dileğiyle :)

    21 Ekim 2008 Salı 13:19

    hocam tüm mesajlarımı oku ondan sonra yorum yap. son 2 cümleye bak arsenal yediğinden 2-3 fazla atacak. attı mı attı. daha ne tahmin konuşuyorsun. bol gollü dedim oldu mu oldu. ee nerde burada hata.

    YanıtlaSil
  18. tebrikler.wenger hayranıyım.süper bi oyun düzeni var.yıldız topcuya yer yok aslında.herkes takım oyunu oynuyo.gencide yaşlısıda aynı şekilde şahsi olmadan oynuyo.genç oyuncuları bu maçta denenmesi iyi.ramsey şansını iyi kullandı zaten iyi bi oyuncu.5 yıl sonra o genç topçular dünya piyasasında süper yerde olurlar.gözler ingiltere maçında :))

    YanıtlaSil
  19. ben hata demedim ki strateji dedim. ayrıca kendinize güveniyor musunuz 4-5 olur mu dedim. sen yok ihtiyacımız strateji falan. istemem yan cebime koy hesabı.

    ayrıca fener yener dediğini de iddia etmedim. boşu boşuna coşuyorsun yani.... fenerbahçe şuanda türkiyenin en kötü 3-4 takımından biridir.

    YanıtlaSil
  20. ya millette coşmuş arsenal şöyle wenger böyle. arsenal zaten böyle .daha yeni mi anlıyorsunuz.
    neyse biz de iskoçlara etek giydirdik. daha doğrusu eteklerini yırttık 3-0. rooney berbatov.

    size de böyle süper ikili nasip ederim. old trafford a da bekleriz.

    YanıtlaSil