11 Şubat 2010

4-4-2

Kabul edelim ki Arsene Wenger'in yılların 4-4-2'sini bırakıp 4-3-3'e dönmesi yılların getirdiği bir yenilgidir. Çünkü Wenger aylar, yıllar boyunca "bize tek forvet oynuyorlar" demiş, demiş, demiş ve sonunda kendisi de o formasyona dönmüştür. Elbette bir alt sıra takımının dizilimiyle Arsenal'inki aynı bile gözükse, uygulamada farklılıklar vardır. Lakin bu, mevcut dönüşümün bir yenilgi olduğu sonucunu değiştirmez.

2 sene öncesinin Arsenal'ini hatırlayalım. Devre arasına kadar ligi domine eden, Şampiyonlar Ligi, Premier League'de lider olan takım.

Almunia
Sagna Toure Gallas Clichy
Eboue Flamini Fabregas Rosicky
Hleb Adebayor

Rosicky ve Hleb'in yerleri değişmekle beraber genel oyun şablonu bu idi. Dönelim o dönemki maçları hatırlayalım... Arsenal'in çok daha tempolu, çok daha dominant bir oyun sergilediğini hatırlıyoruz. Hatırlamayanlar için; Slavia Prag maçları vs...

Bugünkü durumun -hiç şüphesiz- oyuncu kadrosu kadar 4-3-3 düzeniyle de alakası var. Çünkü bu düzen, Arsenal'in yıllar yılı oynamaya alışık olduğu düzenin dışında bir düzen. 4-4-2'deki üçgenler, kanat oyuncularının kullanımı bambaşka.

Arsenal kanat bekleriyle kendini tarif eden bir takım. İngilizlerin dört büyükleri içerisinde çift kanat beki kullanmakta olan tek takım. Chelsea'de Ivanovic, Liverpool'da Carragher, Manchester United'ta O'Shea gibi oyuncular oynarken Arsenal'de Clichy, Gibbs, Traore, Eboue, Sagna gibi tamamen ofansif bekler kullanılıyor.

Ancak burada bir problem var. O da şu; Arsenal bugünkü düzende kanat beklerini hücum aksiyonlarında kullanamıyor. 4-3-3'ün doğal getirisi olarak kanatların büyük ölçüde tek oyuncuya bırakılması, hücum oyuncularının savunmaya yeterince destek olamamaları bek oyuncularının hücum aksiyonlarını kısıtlayan faktörler.

Arsenal öyle bir duruma geliyor ki, Clichy gibi asıl meziyeti hücum yönünde olan bir oyuncuyu maç boyu Anelka, Drogba kovalar şekilde görüyoruz. Orta çizgiyi geçmeyen Clichy'nin katkısı değil, savunma hatalarıyla zararı oluyor haliyle.

---

Bu formasyon değişikliğinin olumlu anlamda etkilediği bir oyuncu da var; Alex Song. 4-4-2 düzeninde aksiyon alanının çok içinde kalan Song, ofansif meziyet eksikliği nedeniyle çok hata yaparken, 4-3-3 düzeninde hemen savunmanın önünde yer alıp süpürücü rolü başarıyla üstlenebiliyor.

Peki kaybedilenler?

4-4-2 düzeninde Sagna'nın önünde yer alan Eboue'nin bu sezon hiç katkı vermediğini görüyoruz. Zira eski düzende sağ arkanın yanı sıra, sağ ön ve sol önde de oynayan Eboue'nin oynayabileceği tek mevki kalmış gözüküyor. Bu da kendisini Sagna'nın yedekliği konusunda sınırlıyor. Eboue Arsenal için formasyon kaynaklı kayıptır.

Samir Nasri. Geçtiğimiz sezon büyük umutlarla transfer edilen oyuncunun ne geçen sene, ne de bu sene kendisine ödenen bonservis bedelini karşılayan bir performans sergilediğini söylememiz mümkün değil. Geçtiğimiz sene - hiç olmazsa - sol önde clichy'le birlikte dinamik bir sol kanat oluştururlarken bu sene daha da öne atılması sebebiyle verimi düşen bir başka oyuncu oldu. Nasri kalçasıyla, hızıyla ve hırsıyla kanadını başarıyla savunabilecek bir orta alan oyuncusuyken onu bir kanat oyuncusu gibi kullanmak, onun verimini düşüren bir tercih gibi gözüküyor.

Peki tüm bunlar kim için?

Hiç şüphesiz; Andrei Arshavin. Geçtiğimiz sene Arsenal'in 4-4-2'sinde sol önde oynadığı maçlarda 4-4'lük sonuçlar oluşmasına şaşırmamalı. Zira mevcut fiziki kapasitesiyle karşı karşıya oynadığı rakibine sıkıntılı anlar yaşatmanın yanı sıra kendi takım arkadaşlarına da sıkıntılı anlar yaşatan bir yapısı var. Dolayısıyla Wenger de Arshavin'i mevcut düzene adapte etmek yerine, Arshavin'in düzenine kendini adapte etme yoluna gitti.

Arsenal geçtiğimiz sezon da bir çok büyük maçı kaybetti. Büyük hayal kırıklıkları da yaşattı. Ama unutmayalım bu sezonki en tempolu maçtan bile daha tempolu oynadı geçen sene. Sagna/Eboue sağ kanadı, Clichy/Nasri kanatlarının aktifliğine bakın bir de bugünün kanat birlikteliklerine.

Arsene Wenger'in en kısa sürede mevcut 4-3-3'ünü bir kenara bırakıp, gerekirse Arshavin'i de 2. forvet olarak serbest oynatıp 4-4-2'ye dönmesini diliyorum.

9 yorum:

  1. 4.4.2 4.3.3 takımlara karşı defansif ve ofansif oyunda zorlandığımızı söylüyodu Wenger. değişimin en büyük sebebi bu.

    geçen sene bu takım bi tane iyi maç yapmadı ayrıca, arsha gelmeden önce. onu da söyleyelim.

    YanıtlaSil
  2. 4-3-3 dünyanın en rezil taktiğidir. Kanatları iyi kullanan bi takım 4-3-3 oynayan bi takımı madara eder. Örneğin ; Man Utd diyebiliriz. Kanatları çok etkin kullanmışlardı hiç müdahale edemedik. Keza Chelsea maçında da böyleydi. 4-3-3'te en önde oynayan tek forvet oyuncu çok yalnız kalıyor ve etkin olamıyor çünkü iki savunmacının arasında kalıp ya topu kaybediyor yada topla buluşamıyor. Bu gibide zorlukları var. Ayrıca Nasri kanattayken gerçek oyununun yüzde 30'unu gösteriyor, orta alanda kullansın Wenger Nasri'yi kimse tutamaz onu.

    YanıtlaSil
  3. şu anki mevcut oyuncularla bir 4-4-2 formasyonu yazabilir misin?

    YanıtlaSil
  4. almunia
    sagna-gallas-campbell-clichy
    nasri-fabregas-song-diaby
    arshavin-bendtner

    en uygunu bu olur çünkü Diaby'nin yerine Walcott'u veya Rosicky'i falan koysan orta saha çok düşer. hem Diaby'ninde kanat oynama özelliği var.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. bence şu an arsenal için en uygun diziliş 4-2-3-1 dir.

    almunia
    sagna gallas vermaelen clichy
    song diaby
    eboue/nasri fabregas arshavin
    bendtner

    YanıtlaSil
  7. bunlar sadece hayal.wenger 4-3-3den vazgeçmez.song-diaby-fabregas 3lüsü müthiş uyum sağlıyorlar.ama bu aralar sakatlık nedeniyle çok iyi uygulayamadık.hatırlatırım ligde en fazla gol atan takımız.zaten sistemin adı 4-3-3.nasri olsun rosicky olsun adamlar 1 gidiyorsa 4 geliyor.bu sistem iyi bence.

    YanıtlaSil
  8. bencede en uygun 4-2-3-1.
    almunia
    sagna-gallas-campbell-clichy
    song-diaby
    nasri-fabregas-arshavin
    bendtner

    YanıtlaSil
  9. my jekyll doesnt hide
    jessie ye katılıyorum.4 4 2 çok daha uygundu bize.Nasri nin rosicky nin verimi çok düşüyor bu sistemde.keza eduardo nun da.Arshavin 4 4 2 nin sol açığında oynayabilir.Ama bu sefer de diaby oynayamaz.

    ama şu anda song,diaby,arshavin i aynı anda kullanmak istiyorsak 4 3 3 ü oynamak zorundayız.

    bana göre 4 3 3 futbolun mükemmel sistemi.Ama bunu oynamak için merkez santroforunun,ortasahadaki ikilinin ve beklerinin çok sağlam olmaları gerekiyor.ibrahimovic,dany alves,xavi,iniesta gibi.
    bizde ise şu an için. bendtner,(ki kendisi bence istekli bir bobo dan iyi bir adam değildir)fabregas(asla bir xavi değil,ileride ondan iyi olabilir ama)diaby(ne zaman ne yapıcağı belli olmaz,konsantrasyon eksikliği var galiba) ve zayıf beklere sahibiz.hücum yönü iyi ama defansif yönü kötü beklerimiz var.

    neyse daha hiç birşey için geç değil.rakiplerin zor maçları var. 5 6 haftalık bir seri yakalarsak,ikincilik çok muhtemel,şampiyonluk neden olmasın?

    YanıtlaSil